logo

Потиснати емоции – цена која ја плаќаме цел живот

“Ослободување од потиснатите емоции“ е шест неделен онлајн курс за длабоко и едноставно емотивно одврзување од сè она кое Ве спречува да го живеете својот живот целосно и автентично.

Креатор на овој метод е психологот Филис Кристал, а курсот во живо го води М-р Билјана Пешева, долгогодишен практикант и водител на техниката, јога инструктор во Healthy Yoga и тренер и велнес коуч за Healthy Life Skills.

Филис Кристал (1914-2016). е психотерапевт школата на Јунг и Ериксон и автор на голем број книги и креатор на психолошките техники за ослободување на лажниот идентитет и негативните програмирање кое го градиме во текот на нашиот живот.

Одвојте една минута сега и размислите како гледате и како се однесувате кон негативните емоции внатре во Вас.

Постојат 7 најчесто потиснати емоции и имајте на ум овие емоции се извор на голем дел од нашите внатрешни тензии, неконзистентни однесувања или незадоволства. Тие се:

Потиснат гнев и бес

Потиснат гнев поминува низ повеќето, ако не и кај сите нас. Секоја форма на малтретирање (задевање, малтретирање, отфрлање, итн.) во детството или негирање на основните човечки потреби, може да доведе до потиснат бес. Дополнително, тиранскиот дел од нас може да се налути практично за било што, поттикнувајќи го овој бес. Потиснат бес може да доведе до вознемиреност, депресија и хронична болка.

Потиснато жалење и тага

Кога целосно не ја процесираме загубата, ја влечеме со нас. Во потиснување на нашата тага, ние исто така ја потиснуваме и радостта. Ако вашиот ум постојано оди кон слики од минатото (личност, место или работа), тоа е знак дека се држите за нешто што бара обработка или разбирање.

Потиснат срам и вина

Се чини дека срамот и вината се примарниот оперативен систем на нашата култура.Тоа е исто така основа на многу религии. Срамот и вината се моќни алатки за манипулација за да не натераат да правиме нешто што некој друг сака. Овие емоции се толку распространети во стилот на комуникација на многу луѓе со кои често не знаеме како да комуницираме без притоа да ги пренесеме овие емоции потсвесно. На лично ниво, избегнувајќи соодветен срам и вина го кочи нашиот психолошки развој.

Потисната омраза

Во детството, многумина од нас не учат дека не е прифатливо да се мрази. Дали ова прави да исчезне чувството на омраза? Не. Тоа само не тера да го турнеме во нашето несвесно. Повеќето родителите ги потиснуваат своите чувства на омраза кон своите деца од истата причина: не е во ред да мразиш. Децата не ги доживуваат нашите зборови; тие ги впиваат нашите чувства. Дури и кога ние ќе кажеме: „Те сакам“, овие зборови можат да бидат маска за непозната омраза. Запомнете, што и да потиснувате, станува посилно во вас и се исфрла врз другите.

Потиснат страв

Потиснатиот страв го прави нашиот свет мал и ги ограничува нашите перципирани опции. Исто така ги стеснува нашите тела и ги оштетува нашите бубрези.

Потисната желба

Моќта, богатството, статусот, сексот и контролата доминираат во нашата долна душа. Многумина од нас, во нашиот обид да бидат „духовни“, ги потиснуваат овие желби. Во ова духовно будење, вообичаена стапица е да веруваш дека си „подобар од“ другите со тоа што ќе се идентификуваш себеси како „Духовен“. И со тоа, неизбежно ги потиснавме нашите основни желби. Кога го негираме постоењето на нашите желби, ја прави нашата потисната завист да стане посилна.

Потисната завист

Доминантната вредност во нашето општество е да се постигне. Споредба и нагон на конкуренција и достигнување. Сублиминалните пораки на начинот на размислување на постигнувачот вклучуваат:

– „Јас сум подобар од тебе“.
– „Фати ме ако можеш“.
– „Никогаш нема да бидеш добар како мене“.
– “Јас сум победник (што подразбира дека сте губитник)”.

Причината поради која социјалните медиуми ги прават луѓето депресивни е тоа што повторно ги спроведуваат овие пораки. Скриената порака зад многуте социјални објави се „Погледнете колку сум одлична“ и „Погледнете што јас имам, а ти немаш “. Оваа форма на суптилно задевање, иако не сме свесни за тоа, не прави завидни за работи што можеби дури и не ги сакаме. Задушената завист води до депресија и вознемиреност („Морам да го имам! “).

Ако имате желба да работите на себе приклучете ми се на овој уникатен курс и ослободете се од потиснатите емоции

Која е целта на овој курс ?

Целта на овој курс е да се одврзување од енергетските врски (емоции и мисли) кои ве спречуваат да направите промени во својот живот,  да се развивате, да креирате слободна и автентична релација со луѓето но и со себе. Преку оваа курс Вие ќе научите како да се потпрете на себе на својата интуиција и мудрост и ќе се почувствувате како целосно интегрирано битие (ментално, емоционално и физички).

Преку овој курс целосно се постигнува ослободувањето од старите врски и модели на однесување, кои ги имате добиено во вашиот живот преку вашите трауматични искуства, негативни и несвесни програмирања од родителите, браќата, сестрите и/или други негативни врзувања за други значајни личности од вашиот живот.

Како функционира оваа техника?

Преку водена медитација и сет на симболи кои се користат како алатка во оваа техника, се  доаѓа во контакт со внатрешната мудрост која Филис Кристал ја нарекува Hi C (Higher Consciousness).  Потоа се работи на одврзување од имресиите и негативните емоциите создадени во некоја случка и/или настан и/или личност, а кои сте ги добиле во минатото, потоа се работи на ослободување од чуство на вина и од оние негативни емоции кои стојат закопани длабоко во вас и ве ограничуваат во градењето на здрав и автентичен живот со себе, со фамилијата и со други блиски луѓе.

Сегашните мисли, емоции и однесувања се поврзани со вашето најрано несвесно учење.  Сите сегашни проблеми се појавуваат поради негативните и несвесни реакции кои се пред сè, условени од несвесните аспекти од нашата личност. Па оттука умот, емоциите и телото се нераскинливо поврзани во еден сложен и жив систем на внатрешна енергија која се одржува и подобрува преку свесна работа на себе.

Кои се потенцијални придобивки од оваа техника?

• Се ослободувате од енергетските врски кои ве ограничуваат да живеете слободно и оставате простор за да добиете или дожиеете повеќе љубов.
• Се ослободувате до стравувањата (стравот) кои што превладуваат во вашиот живот,  и се намалува грижа на совест и вина.
• Како што се менувате Вие преку техниката, ги менувате и оние околу вас. Вашите реакции  ќе бидат различни на околината, а со тоа и реалноста ја доживувате различно.
• Вашите релации се подобруваат бидејќи се ослободувате до старите конфликтни модели на однесување. Вашите приватни и професионални релации ќе станат непосредни, длабоки и значајни.
• Оваа методологија можете да ја користите доживотно и тоа како алатка за решавање на било кој конфилкт или ситуација во која што се наоѓате врзани. Техниката може да се користите секојдневно по завршување на курсот.
• Редовното практикување на оваа техника овозможува да вашите слоеви на однесување, мислење и чувствување лесно да ги увидите откриете и ослободите.

Во цената влегува

– 6 недели работилници за раст и развој
– 6 медитации со алатките на психологот Филис Кристал
– Индивидуален пристап и коучинг
– Сертификат за завршена програма
– Бесплатно учество на онлајн јога часови во Healthy Yoga

Средбите ќе бидат ОНЛАЈН преку Zoom a датите на курсот се:

Layer 1