logo

Значењето на елементите во психолошкиот тест Коцка

Тестот КОЦКА e јапонски психолошки тест напишан во едицијата на книги наречена “Кокологија” од Тадахико Нагао и Исаму Саито во 1998 година. Зборот Кокологија се користи за да се опише проучувањето на чувствата (кокоро значи срце на јапонски). Кокологија е серија на игри и психолошки тестови кои ги откриваат емоционалните лични карактеристики на личностите. Главната цел на овие книги била да се анализира длабокото несвесно кај човекот според теориите на Фројд и Јунг.

Исаму Саито е универзитетски професор по психологија. Тој вели дека длабочината на рефлексиите кои тешко се утврдуваат, може да се видат преку овој тест и тоа на еден забавен и лесен начин, со што личноста доаѓа во контакт со своето длабоко несвесно.

Претпоставувам дека ги одговоривте прашањата од ТЕСТОТ, и сега ајде да прејдеме на толкувањето. Пред да почнете да читате, потсетете се на целата сцена и сите елементи во неа, па продолжите да читате:

Пустина/Поле

 Пустината го претставува вашиот поглед на светот. Вашата идеја за светот во кој живеете. Големината го претставува вашето знаење за светот и колку е огромен вашиот поглед. Условите на оваа пустина претставуваат како гледате на условите или реалноста на светот. На пример, ако нема ништо друго живо таму, се чувствувате многу осамено во светот и го сфаќате светот како осамено место. Ако има многу мртви или неживи нешта, или ако тоа е досадно и празно чувство, вие сте песимисти и не се чувствувате богати со живот. Или на пример, ако е полно со живот и е здраво и/или живописно, имате оптимистички поглед на светот и чувствувате дека светот е местото каде што треба да се наоѓате. ..

 

Состојба Објаснување
Суво и мртво Песимистички поглед на свет
Зелено и влажно, вибрира, зрачи…   Оптимистички насочен живот.
Негувано Аналитички  живот

 

Коцка

Коцката ја претставува вашата личност и погледот кон себе Како размислувате за коцката го одразува тоа како размислувате за себе. На пример, можеби мислите дека коцката е направена од жолти камења. Жолтата може да ви даде чувство на топлина, а каменот може да ви даде чувство на сила. Тогаш, тоа значи дека верувате дека сте силна и топла личност.

Растојанието помеѓу вас и коцката го одразува вашето разбирање за себе. Ако коцката е далеку, тогаш тоа значи дека не се чувствувате блиску до себе и својата природа или душа.

Односот на коцката со пустината е како размислувате за себе во овој свет. Колку е поголем тој сооднос, толку повеличествено мислите за себе. Луѓето кои гледаат претерано ситна коцка, чувствуваат дека се мали од животот. Луѓето со коцка која е претерано голема, се чувствуваат како да се поголеми од животот. Мал сооднос значи дека препознавате дека сте само еден дел од овој свет и дека има многу други работи покрај вас. Големиот сооднос значи дека успевате да бидете во центарот на вниманието.

Коцка со проѕирна површина значи дека имате тенденција да им давате на другите да знаат како се чувствувате одвнатре. Ги покажувате вашите внатрешни мисли и сте длабоко искрени. Знаете дека сте добри од внатре. И големи се шансите да се чувствувате видено, слушнато, почувствувано и разбрано (или се обидувате да бидете) од другите.

Коцка направена од вода или мраз покажува дека дозволувате надворешните елементи целосно да влијаат на вас. Вашата личност е чувствителна на социјален притисок, врски и други фактори на животната средина.

Шуплива коцка има тенденција да значи дека првенствено сте загрижени за вашиот надворешен изглед, со многу помалку грижа за она што се случува внатре. Сепак, тоа не значи дека немате што да понудите одвнатре.

Цврста коцка направена од метал или карпа покажува дека имате цврст интегритет. Вашата личност е толку силна што не може да биде свиткана или под влијание на некоја надворешна сила. Вие сте доминантни и доследни. Но, вие сте одбранбени од луѓето кои се обидуваат да го видат вашиот внатрешен свет. Повеќе би сакале да контролирате што гледаат или не за вас.

Што кажува вашата коцка за Вас?

 

Толкување на текстурата на коцка
Мазна Вие сте нежна личност која се грижи да не ги повреди другите или да ги натера да се чувствуваат непријатно.
Грубо Вие сте искрени. Склони сте да бидете искрени во сè што ќе кажете, без разлика како тоа може да влијае на личноста со која разговарате.
Трнлив или шилест

 

Имате тенденција да ги критикувате другите во обид да ги натерате да се чувствуваат инфериорно од вас.

 

Бојата на коцката е сама по себе длабока анализа. Секоја боја може да претставува емоција или пак цела личност. На крај на овој текст има дополнително објаснување за боите , но овде ги набројувам најчестите:

 

Боја Опис
Црвена Вие сте физички активни и уживате во богати сетилни искуства.
Жолта Вие сте друштвени и ја негувате вашата индивидуалност. Толина и силина. Топла личност
Плава Вие сте интелигентни и ги почитувате туѓите идеали.
Виолетова Вие сте интелигентни и малку перфекционист. Вие сте исто така мистериозни
Сива Вие сте самоуверени, независни и не дозволувате да ве “владеат”  лесно
Црна Имате силно чувство за индивидуалност и независност и многу го цените времето кога сте сами.
Бела Вие сте љубезни, независни и самостојни.

 

Скала

Скалата ги претставува вашите цели. Должината на скалата ја покажува големината на  вашите цели, колку е пократка скалата, толку е поедноставна целта. Растојанието помеѓу скалата и коцката го одредува фокусот и напорот што моментално ги вложувате во вашите цели. Ако вашата скала е блиску до вашата коцка, тогаш ги вложувате сите напори за да ги постигнете и помогнете вашите цели. Ако вашата скала е потпрена на вашата коцка, имате голема цел да постигнете. ако вашата скала се протега подалеку или е на кој било начин над коцката, може да почувствувате дека вашите цели се премногу тешки за постигнување или го немате она што ви треба. Ако е под вашата коцка, вие сте некој кој сака да биде на врвот на нештата, но може да ги задржите целите мали поради ова. Силата на материјалот од оваа скала алудира на поддршката што ја чувствувате дека ја имате од другите за да ја постигнете оваа цел.

должина на скалило Толкување растојание од скалила Толкување
Кратки Вашите цели се реални и едноставни Блиску Во близина вложувате максимален напор и фокусирајте се за да ги постигнете вашите цели.
Долги Вашите цели се подалечни и тешко се постигнуваат Далеку Далеку Вие не вложувате многу размислување или напор за да ги постигнете вашите цели.

Второ значење на скалата се вашите пријатели

Ако пак ја анализирате одалеченоста на скалите од коцката и нивниот материјал може да видите и каков е вашиот однос со пријателите. Поблиску до коцката поблиску до пријателите

Скали одалеченост Толкување Скали материјал Толкување
Блиску Блиску Ако вашата скала е во близина на коцката, вие сте многу блиски со вашите пријатели. Ако всушност се потпира на коцката, тоа значи дека вашите пријатели можат да се потпрат на вас за поддршка. Силно Силен Колку е посилен материјалот (на пример, камен, метал, итн.), толку е посилна врската!
Далеку Тешко ви е да се отворите со луѓето и да дозволите да ви се доближат. Слабо Слабата скала укажува на слаба врска помеѓу вас и оние околу вас.

Коњ

Коњот го претставува љубовникот/љубовта што потсвесно го барате. Растојанието помеѓу коњот и коцката ја претставува блискоста што ја имате со вашиот љубовник. Ако коњот е свртен кон коцката, тоа покажува дека сакате да бидете во фокусот на вниманието во врската. Ако вашиот коњ е поблиску до вашата скала, тоа може да сугерира дека сакате љубовник кој ги поддржува вашите цели. Ако коњот е врзан, тогаш тоа покажува потреба да се биде контролиран во врската. Ако коњот има седло тогаш се чувствувате сигурно со него. Ако коњот е слободен и не седла, тоа значи дека го гледате вашиот љубовник како неконтролиран/непредвидлив или некој кој е многу независен

 

Активност на коњ Толкување Боја на коњ Толкување
Игра Вашиот идеален партнер не го сфаќа животот премногу сериозно и или се заглавува со ситници. Кафеав Вие ја цените удобноста и доверливоста пред сè друго. Во спротивно, немате специфичен сет на очекувања од вашиот партнер.
Трча Вашиот идеален партнер ќе го почитува вашиот простор и ќе ви го даде времето за сам по кое посакувате Црн Вашиот партнер за идеја е доминантен, заводлив и софистициран
Спие или пасе Вашиот идеален партнер е мирен и целосно посветен на вас Бел Бело Ја цените лојалноста и довербата повеќе од било што друго во врската.

.

Ако вашиот коњ е сосема поинаква боја од оние наведени погоре тоа значи дека ја цените оригиналноста и независноста кај партнерот. Сакате да бидете со некој кој ве фасцинира и предизвикува.

Уште еден фактор што треба да се земе предвид за коњот е неговата оддалеченост од коцката. Ако е многу блиску до коцката, тоа покажува дека претпочитате врски во кои поголемиот дел од времето го поминувате со партнерот. Ако коњот е малку подалеку од коцката, тоа укажува на потреба од партнер кој ќе ја разбере и усвои вашата желба за време сами.

Цвеќиња

Во релациска психологија на која се заснова овој тест има различни мислења за цвеќињата,  за што тие претставуваат. Првото толкување е дека цвеќињата ги претставуваат вашите социјални контакти. Ова може да се оние што ги сметате за семејство или пријатели. Како се чувствувате за цвеќињата го одразува тоа како се чувствувате за луѓето во вашиот живот. Бројот на цвеќињата ги одредува вашите значајни врски и колку сте блиски со нив, „куп“ цвеќиња сугерира дека имате блиска група пријатели на кои се потпирате. Еден цвет сугерира дека можеби сте блиски со многу малку луѓе. Тони цвеќе сугерира дека сте социјална пеперутка со многу врски или контакти, но можеби нема да развиете длабока врска со ниту една од нив. Редот или повеќе цвеќиња сугерира дека имате нивоа на врски, некои останале, а некои заминале. Локацијата на цвеќето во однос на коцката одредува колку сте блиски со вашите луѓе. Бојата на цвеќето ги претставува вашите моментални чувства кон нив.

Второто мислење е дека цвеќињата претставуваат деца. Некои веруваат дека бројот на цвеќиња што ги гледате е или бројот на деца што ќе ги имате или бројот на деца што ги сакате. Колку е цветот поблиску до коцката, толку се чувствувате поблиску до вашите деца или помислата да имате деца. Ако вашиот цвет е блиску до скалата, тогаш целта во животот можеби е да имате деца. Различните бои исто така претставуваат разновидност кај децата (сакате момчиња/девојки на различна возраст).

Број на цвеќиња Толкување
Само неколку Вие сте блиски со вашето семејство и имате мала, тесно поврзана група пријатели.
Тие се насекаде! Ти си социјална пеперутка! Со семејството и пријателите кои се премногу бројни за да се бројат, никогаш нема да бидете осамени.

Невреме

Бурата ги претставува пречките или проблемите во вашиот живот. Ако невремето е многу интензивно, тогаш вашите проблеми предизвикуваат хаос во вашиот живот. Ако тие ја опфатат целата пустина, тогаш тоа значи дека можеби имате некои тековни проблеми, за кои мислите дека ќе потрае некое време за да ги решите. Ако вашата бура е слаба, тоа значи дека вашите проблеми навистина не ја нарушуваат рамнотежата на вашиот свет. Ако е надвор од собата, тоа значи дека ги гледате вашите проблеми на далечина и тие лесно може да се контролираат.

Силата и положбата на невремето го одразуваат стресот што го чувствувате во животот. Како што веројатно претпоставувате, колку е посилна бурата и колку е поблиску до коцката, толку е поголемо вашето ниво на стрес! Ако сте замислиле бура која беснее точно над вашата коцка, можеби е добра идеја да работите на намалување на стресот во вашиот секојдневен живот.

Интензитет на бура Толкување Локација на Бура Толкување
Лесно (само на поминување Иако не сте имуни на стрес, знаете дека сите работи мора да поминат Во позадина Сите пречки што може да ви предизвикаат тага не се во првите редови на вашиот ум. Добри сте во управувањето со вашата анксиозност
Силен (во центарот на бурата сте) Кога сте под стрес, влегувате целосно и многу тешко се извлекувате повторно. Веднаш над твојата коцка Вие сте длабоко погодени од стрес и тешко е да го видите минатото за да се вратите на пошироката слика

Времето на вашето поле го одразува вашиот општ поглед на животот.

Време Толкување
Дожд Дождот ги симболизира проблемите во вашиот живот; колку е посилен дождот, толку се поголеми проблемите.
Магла Чувствувате несигурност во животот и можеби се борите со вашиот идентитет
Ветер Иако имате тенденција да се грижите за идните проблеми, генерално не дозволувате долго да ве вознемируваат.
Сонце Вие сте оптимисти и безгрижни

Психолошко толкување на боите

Ако имате време и “нерви” погледнете подлабоко во значењето на боите. Иако не треба да се генерализира, еве едно општо толкување на значењето на боите кои се толкуваат во психологијата

 • Црна: Црната е боја на авторитет, елеганција, софистицираност, мистерија, тајност и заведување. Црното може да значи и темнина и/или болни емоции. Или ретко, единство/секој нешта.
 • Бело: Белата симболизира невиност, мир, чистота, едноставност, чистота. И ретко,: ништожност, како празен лист.
 • Црвена: Црвената означува доминација, моќ, акција, мотивација, амбиција, лидерство, волја, страст и сексуална енергија. Тоа е и бојата што многумина ја поврзуваат со романтичната љубов.
 • Розова: Розовата боја претставува мекост, љубезност, пријателство, негување, смирување, љубов, наивност.
 • Портокалова: Портокалот претставува енергија, ентузијазам, возбуда, барање внимание, возбуда, топлина.
 • Сина: Сината го претставува знаењето, отвореноста, кралското семејство, лојалноста, спокојството, смиреноста, спокојството, безбедноста, стабилноста, сигурноста, а понекогаш и тагата.
 • Зелена: Зелената претставува сочувство, раст, рамнотежа, хармонија, рамнотежа, просперитет, релаксација, обновување, виталност.
 • Жолта: Жолтата претставува оптимизам, радост, ентузијазам и разиграност, надмоќна, дружељубивост, воздигнување, веселба, испитување, оригинална мисла.
 • Виолетова: Виолетова боја претставува благородност, луксуз, богатство, мудрост, духовност, фрустрација, ароганција, креативност.
 • Кафеава: Кафеавата боја покажува стабилност, сигурност, цврстина, сила, еластичност, приземност, безбедност, тврдоглавост, изолација, исто така е бојата на природата, земјеноста.
 • Сиво: Сивата боја претставува неутралност, смиреност, рамнотежа, одвоеност, недостаток на емоции, непристрасност, загуба, депресија.
 • Сребро: Среброто претставува достоинство, љубезност, правда, остроумност, непристрасност, елеганција, раскошна, трудољубива, тивко богатство, упорност, трпение, емоционалност.
 • Злато: Златото претставува успех, богатство, победа, достигнување, триумф, луксуз, престиж, екстраваганција, гордост, харизма и среќа.

Кој си ти ?

Иако овој тест е смислен за сериозна анализа на личност и себе истражување, овде ви го претставувам повеќе за забава отколку што било друго. Но тестот  помага навистина да се разберете малку повеќе себе си и тоа што правите кога “работите” на остварување на своите цели без разлика дали се тоа професионални или лични цели.

Можеби вашите слики се уникатни и се разликуваат од сите овде до сега понудени толкувања. Ако е така, потрудете се да ја најдете најблиската асоцијација која уникатно ќе важи само за вас.

На крајот на краиштата, пред пишување на вашите новогодишни цели оваа година, направете го тесот, размислете и видите што сакате да смените и каде да се движите во вашиот живот. Нема добар или лош одговор.

Сè додека ве инспира да размислувате за себе и подобрувањето на својот живот, е ваш личен  успех!

 

Среќна Нова 2024 година

Љубов и Светлина

Билјана Пешева

Билјана е основач на брендот Healthy Life Skills & Healthy Yoga. Таа е сертифициран професионален тренер според законот во Република Северна Македонија, инструктор по јога и велнес тренер.

Layer 1